Економічний експерт Михайло Міщишин вважає східний напрямок економічної співпраці України одним із найперспективніших.

«Так, сукупний експорт українських товарів до Росії, СНД та Азії, - зазначив він в ефірі програми «Фінансова Україна» на каналі БТБ, - становить близько 60%, і він зростає. Зокрема, тільки експорт до Китаю в 2013 році збільшився на 34%».

«За підсумками минулого року вимальовується цікава картина, - каже експерт, - у нас експорт 34% в Росію і СНД, а в ЄС - 26%, в СНД ми експортуємо трохи більше. Але тут спливає ще й Азія - 26%. І цей третій напрямок разом із СНД становить 60% українського експорту, порівняно з яким 26% експорту в Європу - це не так уже й багато», - заявив він.

«А якщо врахувати, що ми підписали угоду про стратегічну співпрацю з Китаєм після візиту Президента, то в цій угоді «зашиті» інвестиції на десятки мільярдів доларів. Ми вже почали експортувати туди м'ясо власного виробництва. З'ясовується, що східний напрямок - це не тільки Росія, але й СНД, а зараз ще й Азія», - додав експерт.

Він зазначає, що співпраця з Китаєм стає важливим чинником у зовнішньоекономічному розвитку країни, потужність якого швидко зростає. «Не випадково дуже велика увага Китаю до України. І під час політичних подій несподіваною була заява Китаю щодо України. Оскільки ми вже звикли до заяв Європи, США, Росії, і раптом - Китай. І я думаю, що це відгомін саме тієї ситуації, що наші економічні відносини з Китаєм стрімко поліпшуються і стають більш інтенсивними та перспективними. Я б не скидав з рахунків такий напрямок, як Азія, він стрімко і потужно зростає», - підсумував Міщишин.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159