Російська Федерація має реагувати на сформовану ситуацію в Україні. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході відеомосту Київ - Москва на тему: «Ситуація в Україні: «вулична демократія» в дії» висловив російський політолог Сергій Міхєєв.

«Ми намагаємося вести себе культурно. Але я думаю, що це не найкраща позиція в цьому випадку», - вважає він.

Він також розкритикував ЄС, який готовий надати Україні матеріальну допомогу в обмін на виконання низки вимог: «Той же ЄС каже, що так, ми можемо надати допомогу, але якщо ви проведете реформи, й далі йде список зі ста пунктів, за якими потрібна зміна внутрішнього законодавства та інше. Вони з цього приводу жодних комплексів не мають, не соромляться ні разу. Вони вважають, що як елліни міжнародні мають право виставляти умови всім варварам».

«У вас це проявляється абсолютно в такій радикальній, я б навіть сказав, у патологічній формі, - страх якось образити Захід. У нас це залишкові форми хвороби, але вони існують. А насправді, Захід, який є домінуючим гравцем, нав'язує всім подвійну мораль, в якій йому - Заходу - можна все, тому що він нібито є вінцем історії. А всім іншим, особливо тим, хто має нахабство відкривати рот - не можна нічого. І це, на жаль, накладає обмеження на нашу зовнішню політику», - сказав він.

У той же час він зазначив, що у РФ також є схожа проблема, оскільки після розпаду СРСР Росія значною мірою втратила політичну суб'єктність, і у своїй зовнішній політиці дотримувалася простого принципу, в який, мені здається, досі багато хто вірить і в Україні: що є всемудрий Захід, всевидючий і справедливий, він допоможе влаштуватися у світі, а нам своєї зовнішньої політики можна взагалі не мати. І в підсумку, був провалений не лише український напрям, а й багато інших».

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162