Підвищення цін на паливо на 10% - економічно необґрунтоване, заявив в ефірі телеканалу «БТБ» фінансовий аналітик Віталій Шапран.

«За нашими даними, девальвація була на рівні 6-6,5%, але не можна говорити про 10% і підвищувати ціни», - підкреслив Шапран.

Експерт зазначив, що світові ціни на нафту не зростають, й існують прогнози про зниження цих цін у другому півріччі. Крім того, внутрішні ціни на нафтопродукти залежать від валютного курсу не на 100%, а лише на 70%. А стабілізація валютного ринку, якій посприяли заходи НБУ, навпаки, працює на руку експортерам нафтопродуктів, вважає експерт.

«Так, можливо, відкладання термінів реалізації заявок на валютному ринку вводить у збиток внутрішніх нафтотрейдерів. Але якби курс був вищий - їм було б гірше, вони не змогли б швидко переорієнтувати ціни. Вони забувають, щоб було, якби не стабілізували курс. Традиційна поведінка продавця - бажання заробити. Але, напевно, державі потрібно включати інструмент з регулювання цін на цьому ринку», - резюмував Шапран.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

98