Політична дестабілізація не спровокувала ажіотажного попиту на іноземну валюту в січні. Про це заявив керуючий партнер «Капітал Таймс» Ерік Найман.

«Вперше з листопада 2011 року населення України зменшило обсяг розміщених депозитів - на 3,8 млрд грн, або всього лише на 1%. Ці цифри свідчать про те, що у січні українці в переважній масі зберігали спокій», - сказав він.

Експерт зазначає, що в січні монетарні агрегати традиційно зменшилася, але темпи їхньго зростання залишаються надмірними.

Зокрема, монетарна база зросла на 17% рік до року, готівкові гривні в обігу на 19,1%, а широка грошова маса М3 на 14,4%.

«Тобто гривень в українській економіці як і раніше багато. Це добре для стабільності банківської системи», - додав Найман.

Коментуючи останні рішення НБУ в контексті стабілізації валютного ринку, фінансист пояснив, що регулятор почав боротися за стабілізацію курсу гривні довгоочікуваним способом - зменшенням банківської ліквідності.

За його словами, цей крок дозволить у короткостроковому періоді стабілізувати курс гривні до долара на рівні 8,8.

Однак без політичної стабілізації та відновлення зовнішнього кредитування, на думку Наймана, це короткочасний захід.

Нагадаємо, що українці в січні продали готівкової іноземної валюти на 903,5 мільйони доларів, а купили на 1,562 мільярда доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

111