Високі ставки за гривневими депозитами дозволяють компенсувати будь-які ризики в довгостроковому періоді. Про це він сказав у прямому ефірі телеканалу «БТБ».

«Високі відсоткові ставки спонукають нас зберігати гроші в гривнях, - вважає Шапран. - В довгостроковому періоді вони (ставки) виступають відмінним компенсатором ризиків як під час девальвації, так і під час інфляції. Якщо взяти великий горизонт, 10-15 років, і порівняти дохід середньої ставки гривневого і валютного депозиту, гривня все одно залишається надвигідною».

Водночас експерт наголошує, що у разі різкого коливання валютних курсів вкладникам не варто кидатися з валюти у валюту».

«Адже є прецеденти, коли люди купували долар по 9,2 грн, переривали свої гривневі депозити, а потім після різкого зниження курсу втрачали свої відсотки. Ось вчора вони купували долар США 9,2, а зараз його можна придбати вже за 8,6-8,7 грн», - каже Шапран.

Аналітик нагадав, що подібна ситуація вже була у 2009 році, коли середній курс долара США в київських банках був на рівні 9,5 грн.

«Тобто ситуація повторюється, і ми бачимо, що ці сплески валютних коливань, саме курсу гривні до долара, з часом гасяться. Паніка минає, і курс повертається в своє ринкове економічне русло. А реакція населення на паніку, як правило, призводить до збитків. Тому що поки гроші перебувають в системі у вигляді депозиту, вони захищені і банком, і Фондом гарантування вкладів. Як тільки вони виходять із системи і починаються валютообмінні операції, то втрати, які були і минулого тижня, і в лютому 2009 року, вже ніхто не відшкодує. І це треба чітко розуміти», - каже Шафран.

«Тому моя рекомендація проста: треба визначитися із валютою заощадження. Я для себе вибрав гривню. Якщо хтось часто їздить за кордон або збирає гроші, скажімо, на іномарку, то йому має сенсу тримати частину заощаджень у валюті. Але між цими частинами не варто часто проводити арбітраж, особливо, коли система нестабільна і маржа між курсом купівлі та продажу валюти дуже велика», - вважає Шафран.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

124