Ситуація на валютному ринку керована і знаходиться під впливом ситуативних, а не фундаментальних факторів.

Про це радник глави НБУ Валерій Литвицький заявив на прес-конференції, передає кореспондент Forum'у.

За словами фінансиста, таких коливань, які б вийшли за межу неповернення, як і раніше немає. «Перекуплена сьогодні валюта буде перепродана - це ігри тих, кого ми всі називаємо спекулянтами. Ситуація має нормальну перспективу стабілізації, тому що цінова ситуація в країні стабільна, платіжний баланс - профіцитний, доходи держбюджету зростають. У 2009 р. курс гривні взагалі падав до 10 грн/$, але потім повернувся на рівень 7,7 грн/$», - акцентував він.

Він уточнив, що Нацбанк постійно присутній на ринку, його валютні інтервенції здійснюються за курсом, близьким до ринкового, і обчислюються сотнями мільйонів доларів. «Однак ми на ринку тільки в той момент, у тих обсягах і форматах, які необхідні, ні більше ні менше. Крім того, ми впливаємо на ринок операціями з підтримки ліквідності», - сказав експерт.

Литвицький додав, що населення стримано реагує на сучасну ринкову ситуацію, і за це йому треба щиро подякувати. Люди почали менше вірити спекулянтам і поводяться грамотно. Цілком же ситуація стабілізується після створення нового уряду. Крім того, у лютому бізнес-активність нарешті виходить зі святкового затишшя, і це також сприятливо позначиться на економічній обстановці».

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

113