Замість зростання добробуту українців, які вийшли на Майдан, опозиція забезпечила їм падіння гривні, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Якби не політичні катаклізми, які влаштували лідери опозиції у своєму бажанні захопити владу, то на даний момент курс долара був би 8,1-8,12 грн, і він би не поспішаючи девальвував до 8,5 грн на кінець поточного року. Але погроми і захоплення державних установ посіяли паніку серед населення і бізнесу, і в результаті попит на валюту зріс під впливом не економічних чинників, а суто політичних. І як результат сьогодні курс долара близько 8,6 грн», - сказав він.

За словами експерта, останні дії НБУ на валютному ринку показали, що регулятор не дасть опозиції і валютним спекулянтам обвалити гривню.

З одного боку, уточнює фінансист, НБУ регулює залишки коштів на коррахунках банків для недопущення дефіциту гривні, а з іншого боку - проводить інтервенції на валютному ринку, щоб стримати атаки спекулянтів.

«Є надія, що в разі формування нового уряду, ситуація стабілізується. Буде простіше вирішувати питання щодо продажу Росії єврооблігацій на суму 2 млрд. дол. Можна буде розблокувати інвестиційні проекти з Китаєм і Росією, і найголовніше - відновити нормальну роботу економіки. Все це повинно заспокоїти емоції та істерики, і як результат - дозволити стабілізувати курс гривні до позначки 8,2-8,3 грн, як це було записано в держбюджеті», - переконаний Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167