Завдяки російській допомозі Україна має можливість погасити кредит МВФ без додаткових курсових втрат. Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«У цьому році Україна повинна погасити частину кредиту Міжнародного валютного фонду. Його специфіка полягає в тому, що МВФ надає його у вигляді SDR. Це спеціальна валюта, яка емітується МВФ і без проблем змінюється на будь-яку валюту світу першої категорії - типу долар США або євро. Росія запропонувала Україні розрахуватися за її єврооблігації SDR, які свого часу Росія отримала від МВФ. Таким чином, Україна зможе без додаткових курсових втрат погасити кредит МВФ», - пояснив експерт.

За його словами, в січні поточного року Україна вже виплатила черговий транш кредиту МВФ розміром $650 млн. До грудня необхідно перерахувати ще близько $3 млрд. Відповідно, виникне додаткова потреба в SDR.

«Співпраця України з Росією показує, що Росія чітко виконує свої вимоги і без особливих проблем і додаткових вимог згодна купувати українські єврооблігації. Очікується, що ще до кінця січня 2014 року Україна може продати Росії єврооблігацій на суму $2 млрд. Цих грошей буде достатньо, щоб перекрити витрати на погашення кредитів МВФ і у разі необхідності здійснювати валютні інтервенції на міжбанківському валютному ринку», - зазначив Олександр Охріменко, підкресливши, що такі дії дозволять обмежити валютних спекулянтів, які розгойдують ринок.

«Тому, швидше за все, після продажу єврооблігацій Росії курс долара на міжбанку з позначки 8,5 грн опуститься до 8,3 і навіть 8,2 грн», - заявив президент Українського аналітичного центру.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

741