Економіст Владислав Старинець вважає, що з економічної точки зору акції протесту почалися дуже невчасно і можуть перешкодити відновленню економіки.

Він зазначив, що в економіці намітилися ознаки стабілізації і навіть незначного зростання, на 2014 рік була запланована реалізація безлічі великих інвестиційних проектів, але тепер вони будуть заморожені або згорнуті.

«Економіка почала виходити зі стагнації, стабілізувалися на прийнятному рівні ставки по держоблігаціях України. Національний банк не допустив зниження курсу гривні, інфляції практично не було, досягнуті вигідні угоди про кредити з Росією і Китаєм, істотно знижена ціна на російський газ. В цей самий момент по економіці країни наноситься удар, який може послабити її саме на початку виходу з кризи», - пояснює економіст.

Старинець нагадав, що внаслідок масових заворушень і революцій у першу чергу страждають пересічні громадяни, які першими стають жертвами політичних катаклізмів.

«Заворушення повинні бути засуджені громадською думкою тому, що ці дії не несуть в собі вирішення корінної проблеми, а лише погіршують фінансово-економічне становище простих людей, більшість з яких не розуміють сенсу і наслідків того, що відбувається», - говорить економіст.

В якості прикладу Старинець наводить економічні втрати країн, що перенесли «успішні» революції останнім часом. За даними уряду Сирії, оприлюдненими 20 січня 2014 року, економічний збиток для країни внаслідок громадянської війни склав $21,6 млрд, і оцінна сума постійно збільшується, роком раніше оцінювали збиток майже в два рази менше. Ще одним наслідком стало суттєве уповільнення зростання економіки.

За підрахунками МВФ «арабська весна» завдала регіону загальний збиток розміром $ 75 млрд - це лише прямі збитки. За оцінками фахівців британського банку HSBC загальний економічний збиток від «арабської весни» становив $ 800 млрд.

За оцінками HSBC, ВВП Тунісу, Лівії, Єгипту, Сирії, Ємену, Йорданії, Бахрейну в 2014 році буде на 35% нижчим, ніж міг бути, якби не трапилися події «арабської весни» 2011 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

108