Суспільство негативно сприйняло так звані «закони від 16 січня» не стільки через самі закони і їхню змістовну частину, скільки через формат і час їхнього прийняття. Таку думку висловив політолог Володимир Цибулько.

«Реакція суспільства на так звані «диктаторські» закони, здається, стосується не стільки законів, скільки механізму їхнього прийняття і часу їхнього прийняття», - зазначив експерт. За його словами, однією з помилок влади став невдалий вибір часу для голосування за закони, які передбачають посилення відповідальності за порушення правил проведення масових громадських акцій. «Такі закони приймаються в момент певної заспокоєності суспільства. Або під них проводиться спеціальна роз'яснювальна кампанія, під час якої найважливіша місія покладається на правоохоронні органи. Фактично такі закони повинні підготувати до свого діяння не стільки громадян, скільки самих стражів правопорядку», - наголосив Цибулько.

Експерт також акцентував увагу на тому, що більшість прийнятих законів є набагато м'якішими стосовно порушників, ніж європейські аналоги. «Наприклад, відповідальність за правопорушення під час проведення масових акцій: Україна - 10-15 діб; Канада - 10 років; Великобританія - 5-10 років; Франція - 5 років; Польща - 3 роки; Німеччина - 1 рік», - зазначив Цибулько.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128