Активна торгівля з Росією та очікуване відновлення економіки ЄС повинні сприяти зростанню українського експорту, що в свою чергу повинне викликати зростання промислового виробництва на 4,0% р/р.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

«Дані з промвиробництва перевершили як нашу оцінку (-3,0%), так і консенсус-прогноз агентства Bloomberg (-3,3%). Поліпшення динаміки було обумовлене низькою базою зрівняння (головним чином в металургії), позитивним календарним ефектом (додатковий робочий день порівняно з груднем 2013 р.) і поліпшенням ситуації в декількох харчових підгалузях (наприклад, виробництво м'яса птиці)», - сказала вона.

Експерт стверджує, що за підсумками року промвиробництво знизилося на 4,7% р/р.

Дана тенденція, за її словами, пояснюється слабким зовнішнім попитом, негативним ефектом від обмеження торгівлі з боку Росії і, меншою мірою, падінням обсягів виробництва цукру.

Водночас, обсяги випуску сільськогосподарської продукції зросли на 45% г/г у грудні, склавши за підсумками року 13,7% р/р у порівнянні зі зниженням на 4,5% в 2012 р.

«Зростання було зумовлене рекордним урожаєм зерна обсягом 63 млн. т, +36% р/р, і високими обсягами виробництва інших с/г культур, крім цукрових буряків. Річне зростання обсягів сільськогосподарського виробництва істотно перевершило наш прогноз в розмірі +8%р/р», - додала Бєлан.

Економіст припускає, що реальний ВВП в 4 кварталі минулого року міг зрости на 3,3% р/р.

Якщо дані підтвердяться, подібні темпи квартального зростання, на її думку, можуть повністю компенсувати зниження в 1-3 кварталах 2013 року, внаслідок чого річне зростання ВВП виявиться практично нульовим.

Водночас в компанії не змінюють прогноз зростання реального ВВП на 2014 р. у розмірі 2,5% г/г, що вище консенсус-прогнозу в розмірі 0,8%.

«Більш активна торгівля з Росією та очікуване відновлення економіки ЄС (два основних торговельних партнери України) повинні сприяти зростанню експорту, що в свою чергу повинне викликати зростання промвиробництва на 4,0% р/р, згідно з нашим прогнозом. Крім того, ми очікуємо, що зростання внутрішнього споживання прискориться за рахунок підвищення соціальних видатків напередодні президентських виборів у березні 2015 року», підсумувала вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105