Технічна допомога, надана Україні Китайською Народною Республікою, є додатковим ресурсом, що забезпечує продовження процесу модернізації вітчизняної економіки, зазначив Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

Так, Міністр нагадав, що на початку грудня 2013 року у присутності глав держав було підписано Міжурядову угоду про економіко-технічне співробітництво, згідно з якою китайська сторона надала Україні технічну допомога на суму 80 млн юанів (близько 13 млн. доларів США).

«Підписання цього, безумовно, важливого документа не тільки дає можливість розпочати безпосередньо реалізацію спільних інвестиційних проектів в різних сферах економіки, але й створює додатковий імпульс для розвитку економічних відносин двох країн, що в свою чергу позитивно вплине на економіку України», - підкреслив Прасолов.

Він повідомив, що надані КНР кошти будуть спрямовані на реалізацію проекту техніко-економічного співробітництва, який буде визначений сторонами. Конкретні питання щодо використання фінансового ресурсу будуть узгоджені між організаціями, уповноваженими сторонами.

За інформацією Міністра, в цілому, в 2013 році підписано 3 міжурядові угоди про техніко-економічне співробітництво з Урядом КНР, згідно з якими китайська сторона надає Україні на безоплатній основі допомогу в розмірі 170 млн китайських юанів для реалізації узгоджених урядами двох країн проектів.

Всього ж протягом 2002-2013 років було укладено 12 Міжурядових угод з Китаєм про техдопомогу для реалізації проектів у сфері культури і мистецтва, розвитку інформаційних технологій і телекомунікацій, ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інформатизації ВУЗів і шкіл України, а також підготовки і перепідготовки державних службовців України. Загальна сума допомоги за даними угодами - 370 млн китайських юанів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205