У більшості ще вчора знали, що бюджет буде прийнятий. Про це член комітету ВР з питань промислової та інвестиційної політики Михайло Чечетов заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у. За словами депутата, більшість заздалегідь підготувала кілька сценаріїв успішного прийняття документа, а вибір конкретного сценарію залежав від поведінки опозиції.

«Якщо б вони повели себе нормально - було б обговорення і традиційне голосування. До речі, голосування підняттям рук вже неодноразово бували у Верховній Раді», - запевнив парламентарій.

Він додав, що держбюджет-2014 є прагматичним і реалістичним. «У ньому немає «хотілок», під які немає грошей, чим часто грішать депутати. До того ж ресурсна база бюджету сформована історичними президентськими угодами в Москві. Це бюджет зростання, причому закладене зростання ВВП в 3% корелюється з прогнозами темпів відновлення світової економіки в 2014 р., які також очікуються на рівні 3%. При цьому в документ вмонтовані соціальні компенсатори, покликані захистити широкі верстви населення від економічних ризиків», - наголосив Чечетов.

Що ж до бюджетного дефіциту, то він закладений у розмірі 3,6%, а це відповідає сучасним середньоєвропейськими показниками в 3-4%, продовжив депутат. «Далі, інфляція прогнозується на рівні 4,7% - насамперед через очікуване зростання споживчого попиту, який традиційно є ключовим інфляційним стимулом. Водночас стабільність гривні явно збережеться, і не тому, що комусь так хочеться, а тому що це економічний тренд. Якщо буде зростати попит, зросте і економіка, а це принесе в бюджет додаткові гроші», - сказав він.

За його словами, програми двосторонньої кооперації, актуалізовані за підсумками московських домовленостей, цілком реальні. «Як мінімум у такому співробітництві зацікавлені самі підприємства, вони чітко бачать можливі вигоди. А тепер ці можливості завізовані на вищому рівні», - підсумував політик.

Як повідомляв ForUm, сьогодні, 16 січня, Верховна Рада України прийняла закон про державний бюджет України на 2014 рік без обговорення документа.

Головуючий на засіданні Верховної Ради перший віце-спікер парламенту Ігор Калетник запропонував депутатам голосувати за прийняття законопроектів шляхом підняття рук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138