Держбюджет 2014 року розрахований з урахуванням реального стану економіки. Він не містить «потьомкінських сіл», і тому зростання видаткової частини дуже чітко пов'язане з дохідною частиною.

Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Держбюджет на 2014 рік - це передвиборний бюджет. Тому немає нічого дивного, що в цьому бюджеті заплановані і зростання мінімальної заробітної плати на рівні 6,8%, і зростання прожиткового мінімуму на 6,5%, як базові показники, на підставі яких розраховане зростання заробітної плати бюджетникам і пенсіонерам.

Фактично в 2014 році заробітна плата бюджетників зросте більш ніж на 15%, а пенсії - більш ніж на 17%», - сказав він.

Експерт нагадав, що зазначене підвищення буде носити поетапний характер і пройде в три етапи - з 1 січня 2014, з 1 липня і 1 жовтня 2014 року.

На його думку, це дозволить не допустити розбалансування держбюджету, щоб підвищення відбувалося після необхідного наповнення держбюджету за рахунок надходження податків.

У той же час він уточнює, що держбюджет вирішує не тільки соціальні питання.

«Хоча більша частина грошей з держбюджету 2014 року дійсно буде спрямована на виплату пенсій і заробітної плати бюджетників, але в проекті бюджету заплановано цілу низку державних інвестиційних програм. Крім того, можливо, вперше за всю історію України будуть зменшені видатки з держбюджету на утримання держслужбовців. Багато в чому це відбудеться за рахунок оптимізації штатної структури держслужбовців, з метою ліквідації дублюючих функцій. Економіка не може дозволити собі фінансувати за рахунок держбюджету всі витрати, які хочуть депутати», - додав Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134