Час Новорічних та Різдвяних свят позаду. Добре, якщо на згадку про себе вони залишили тільки подарунки, гарний настрій і приємні спогади. Але часто після святкового марафону на згадку залишаються ще і набряки, мішки під очима, складки на боках, болі в шлунку, з'являється апатія й інші малоприємні сюрпризи. А все через гастрономічні надмірності і надмірне вживання алкоголю. Однак засмучуватися не варто, адже відновити сили і здоров'я можна дуже швидко і невимушено. Що саме для цього потрібно зробити, ForUm дізнавався у лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської.

Прощавай «олів'є»

Отже, щоб швидко відновитися після святкового застілля необхідно особливу увагу приділити своєму харчуванню. «Олів'є», «шуба», смажена курка, холодець - все це повинне негайно залишити ваш холодильник. «Для відновлення свого здоров'я не слід вживати ті продукти, які дають нам тяжкість і млявість. Тобто, це ті продукти, які пройшли глибоку промислову переробку - ковбаси, салямі, стегенця, копченості, майонези, різні соуси і алкоголь», - говорить Скиталінська.

На думку фахівця, основне правило, якого необхідно дотримуватись для відновлення сил, - це детоксикація і повернення організму в нормальний стан. «Для цього, в першу чергу, слід вживати продукти, в яких містяться багато клітковини: овочі, фрукти, ягоди і каші. Клітковина, як великий сорбент, як губка, втягує в себе всі токсичні, шкідливі речовини і виводить їх з організму», - підкреслює дієтолог.

Крім того, потрібно збільшити кількість продуктів, які відновлюють печінку. «Насамперед, це молочна сироватка. Вона дуже дешева і є надзвичайно ефективним засобом для повернення сил. Також на сніданок слід вживати кисломолочні продукти, яєчні, парові омлети і додати собі якихось фруктів. На обід може бути парова птиця і салат, а на вечерю - риба або трохи сиру. Співвідношення білкових продуктів до овочів і фруктів має бути один до трьох, тобто овочів, фруктів і ягід повинно бути втричі більше, ніж білкових продуктів», - пояснює вона.

Також дієтолог рекомендує обмежити вживання солі. «Сіль затримує рідину в організмі. Тому ми ходимо такі набряклі, надуті, з поганим настроєм. Не досолюйте всі продукти, не їжте салати, а краще просто порізані овочі, тушковані, парові, робіть різні пюре з морожених ягід», - каже лікар.

Ще слід пити багато рідини. На думку Скиталінської, чим більше людина питиме води, тим легше в неї будуть промиватися токсини. «Найкращий варіант - це випити одну склянку води до і одну після їжі. Це може бути як звичайна вода, так і вода із соком лимона, грейпфрута, апельсина або інших цитрусових. Також можна пити відвар шипшини, зелений чай, компоти, морси, каву. Це теж прекрасні детоксиканти», - радить дієтолог.

Особливу увагу зверніть і на дотримання режиму харчування. «Ніколи не пропускайте сніданок, оскільки саме він запускає обмін речовин. Обід також бажано, щоб був постійним. Якщо ви дуже зайняті і у вас немає часу поїсти, випийте хоча б склянку кефіру. Кожен пропуск їжі знижує обмін речовин. А з віком - це зайві кілограми і порушення обміну речовин», - стверджує Скиталінська.

Здрастуй спорт

Крім правильного і здорового харчування необхідно збільшити свою фізичну активність. Не лякайтеся, це зовсім не означає, що потрібно миттєво бігти в спортзал і братися за важку штангу або ставати на бігову доріжку, щоб подолати 5-кілометровий крос. На думку дієтолога, достатньо просто більше рухатися. «За період новорічних свят практично всі пересувалися по маршруту «диван-холодильник-плита». Тому, зараз треба більше ходити. Щодня намагайтеся прогулюватися на свіжому повітрі хоча б годину. Можна виділити для прогулянки 30 хвилин під час обідньої перерви, а також бажано пройтися перед сном», - радить фахівець.

Щоденні годинні прогулянки, як запевняє Скиталінська, допоможуть не тільки добре виглядати і поліпшити самопочуття, але і поступово можуть позбавити від хронічних захворювань, якщо звичайно такі є.

Крім того, лікар рекомендує вранці робити прості фізичні вправи. «Ходити вранці в спортзал через відсутність часу можуть дозволити собі не всі. А ось, відкривши очі, зробити прості вправи - багато часу не забере. Прокинувшись, просто підтягніться кілька разів, покрутіть головою, нагніться в різні сторони», - каже дієтолог.

Також корисним для організму і відновлення сил буде прийом ванни з морською сіллю або похід в сауну. «Фізична активність - це чудодійна сила, здатна очистити наш організм. Вона збагачує наші клітини киснем, виводить токсичні речовини. Людина, яка займається фізичними вправами, завжди добре себе почуває і молодо виглядає», - стверджує Скиталінська.

Звичайно, не варто забувати і про гарний настрій. За словами фахівця, він покращує обмін речовин, сприяє нормалізації організму.

Що ж, дотримуючись елементарних вищенаведених порад, ви вже через тиждень-другий зможете залишити нудьгу і зайві кілограми в минулому, ваше самопочуття покращиться, і ви будете сповнені нових сил і енергії. До того ж, постійне виконання даних рекомендацій допоможе вам не тільки відновитися після свят, але і завжди тримати себе в тонусі. Удачі!

Дарина Шварцман

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

496