Проекти в галузі суднобудування, що реалізуються в рамках досягнутих у Москві домовленостей, базуються на взаємовигідному партнерстві. На цьому акцентував увагу урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасниками Співдружності Незалежних Держав, Євразійським економічним співтовариством та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян. Він нагадав, що під час засідання Українсько-Російської міждержавної комісії був підписаний Меморандум про наміри щодо активізації співпраці у сфері суднобудування між Міністерством промислової політики України та Міністерством промисловості і торгівлі РФ.

«Цей документ визначає пріоритетні напрями співпраці у сфері суднобудування. Зокрема, мова йде про формування узгоджених єдиних науково-технічних і технологічних підходів, розвитку наукових зв'язків, розробці обладнання і комплектуючих відповідно до вимог сучасних міжнародних стандартів», - розповів Мунтіян.

Він нагадав, що Україна володіє потужним геостратегічним потенціалом: має вигідне географічне положення, сприятливі кліматичні умови, вихід у Світовий океан, розташований на перехресті міжнародних транспортних коридорів. Наша країна в минулому володіла могутнім суднобудівним комплексом. Наприклад, за словами урядового уповноваженого, в СРСР 70% флоту ремонтувалося і модернізувалося на українських підприємствах. Тому зараз важливо повернути і наростити потенціал у суднобудівній галузі.

«Це будуть конкретні проекти, за якими будуватимуться кораблі для російського та українського флотів. Адже Росія планує освоювати Північ, їм потрібно возити скраплений газ. А для України це інвестиції понад 4 млрд. дол. США тільки в цей комплекс. Плюс це дозволить нам відновити флот та збільшити кількість кваліфікованих робітників. Розвиток суднобудування дуже важливий, насамперед, для півдня України - Херсона, Одеси, Миколаєва, Криму, де підприємства морегосподарського комплексу забезпечують наповнення бюджету, зайнятість населення та розвиток регіону», - сказав Мунтіян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281