Близько 25% валютних надходжень у державу від експорту забезпечує аграрний сектор. При цьому, українське продовольство стало невід'ємною складовою в забезпеченні світової продовольчої безпеки. І це сталося не тільки завдяки світовому лідерству в зерновій та олійній групах. Україна продовжує нарощувати експорт готової аграрної продукції. Про це в програмі «Соціальний статус» на телеканалі «Тоніс» повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Українська зернова група є кон'юнктурою світового ринку. Це біржовий товар. І на сьогоднішній день обсяги реалізації вітчизняного зерна досить високі. Так, в цьому маркетинговому році ми прогнозуємо експорт в 30-32 мільйони тонн. І за півроку ми поставили на зовнішні ринки 18,5 мільйона тонн. Такі обсяги свідчать про те, що світова економіка, зокрема в сегменті сільського господарства, без України існувати не може», - зазначив міністр.

Також Присяжнюк додав, що уряд працює над тим, щоб українська сільгосппродукція була в кожній країні світу. Тому щороку відкриваються нові ринки. Адже на сьогоднішній день вітчизняний аграрний сектор забезпечує близько 25% валютних надходжень від загального експорту української продукції.

«За 11 місяців товарообіг сільгосппродукції склав майже 23 млрд доларів. І за цей період ми експортували аграрної продукції на 15,4 мільярда. Це свідчить про те, що ми нарощуємо обсяги експорту і, головне, - розширюємо асортимент. Зокрема, це не тільки зернова і олійна групи. Збільшується експорт готової продукції», - зазначив Присяжнюк.

За словами міністра, основними напрямами експорту вітчизняного продовольства залишаються країни Азії, зокрема Близького Сходу. Також для українських аграріїв відкрився новий ємний ринок - Китай. Крім того, важливими покупцями вітчизняної сільгосппродукції залишаються країни ЄС та СНД.

Присяжнюк також підкреслив, що для нарощування експорту в Україні й надалі триватиме робота над забезпеченням високої якості продовольства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

734