Придбання Росією протягом 2013-2014 років дворічних українських облігацій на суму USD 15 млрд з купонною ставкою 5% річних не поглибило рівень зовнішнього державного боргу до загрозливих показників.

Про це йдеться в аналітичному огляді експертів інвестиційної компанії Eavex Capital.

«На нашу думку, навіть з урахуванням майбутнього зростання державного зовнішнього боргу на $15 млрд після випуску боргових паперів, які викупить Росія, в цілому рівень зовнішніх запозичень залишається в прийнятних рамках. Тим не менш, важливим чинником для ефективного управління зовнішньою заборгованістю є створення умов для її рефінансування», - відзначають вони.

Для цього, на їхню думку, уряду необхідно забезпечувати належні умови інвестиційної привабливості країни.

Експерти нагадують, що в більшості розвинених економік відношення валового зовнішнього боргу до ВВП перевищує 100%.

«Наприклад, у Німеччині таке співвідношення знаходиться на рівні 140%, у Франції приблизно 180%. В економіках, що розвиваються, це співвідношення зазвичай значно менше: в Туреччині - приблизно 40%, у Польщі 55%, у Чехії 45%, в Хорватії 95%», - констатують аналітики.

Нагадаємо, раніше «Газпром» і «Нафтогаз України» за результатами міждержавної комісії в Москві підписали доповнення до контракту, який передбачає зниження ціни російського газу для української держкомпанії до 268,5 долара за тисячу кубометрів.

Крім того, за результатами держкомісії було прийняте рішення про виділення 15 мільярдів доларів з ФНБ на придбання єврооблігацій України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128