Завдяки будівництву китайськими фахівцями в Україні заводу з переробки вугілля на синтетичний газ Київ зможе отримати потужний важіль щодо зниження цін на російський газ.

Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт констатує, що суть даної технології полягає в тому, що з вугілля, яке не завжди вигідно спалювати, при виробництві електроенергії виробляється синтетичний газ, який за ступенем виділення енергії не поступається природному газу.

«Таким чином Україна зможе зменшити на 50% споживання газу на теплових електростанціях і в системі виробництва тепла. А для України це дуже болюче питання. Після проведення цілого циклу робіт з енергозбереження та заміни газу на вугілля Україна змогла зменшити закупівлі газу в Росії з 40 до 18 млрд. куб. м», - сказав він.

Експерт зазначає, що на даний момент повністю відмовитися від закупівель газу в Росії Україна не може.

Росія у свою чергу, за його словами, це розуміє і явно не хоче знижувати необґрунтовано завищені ціни на газ для України.

«Тепер же, завдяки китайській допомозі, Україна не тільки отримає синтетичний газ, але і потужний важіль для ведення переговорів з Росією щодо реального зниження цін на газ. Тому багато в чому дружба з Китаєм для України є життєво важливим елементом нашої економіки. Оскільки дуже складно знайти спільну мову з Росією в питанні ціни на газ, без допомоги вагомих аргументів у вигляді альтернативної сировини для виробництва енергії. Тому для нас Китай став потрібним і важливим діловим партнером», - резюмував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170