Асоціація з ЄС може залишити Україну без кваліфікованої молоді, як це відбулося в Польщі, - заявив під час телемарафону «Європейський час», присвяченого європейській інтеграції, на Першому Національному президент Інституту економічного прогнозування НАН України Валерій Геєць.

«Нам дуже часто наводять успішний приклад євроінтеграції Польщі. Але насправді стан справ не зовсім такий, як нам підносять. Професор Вітольд Гезун, який викладає в академії Леона Кузминського у Варшаві, наводить у своїх дослідженнях такі факти: сьогодні за кордоном працює 1,5 мільйона поляків. Які будуть наслідки масової трудової міграції? Сьогодні нам катастрофічно не вистачає фахівців і кваліфікованих робітників, а це обмежує можливості для розвитку, - цитує Геєць дослідження польського вченого, - найталановитіші їдуть, і лише невеликий відсоток їх повернеться. Зараз вони ще надсилають гроші в Польщу, але це закінчиться, коли сім'ї возз'єднаються. Вимирає цілий народ, оскільки середньостатистична полька в дітородному віці народжує 1,03 дитини».

На думку експерта, зближення України з Європою залишить нашу країну без кваліфікованої робочої сили й фахівців, що також може загальмувати розвиток економіки країни.

«Я вчора перевірив - середня українка народжує 1,46 дитини, але цього теж недостатньо. Ми повинні розуміти, що у нас буде повторюватися така ж ситуація, яку пройшла успішна Польща, яка навіть в умовах кризи зуміла забезпечити економічне зростання через цілу низку обставин. Україна в цьому відношенні зараз знаходиться у важкому становищі», - сказав Геєць.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184