Українські політики, які агітують за негайне підписання Асоціації з ЄС, створили в суспільстві безліч невиправданих ілюзій про моментальне поліпшення економічної ситуації в країні і різке зростання соціальних стандартів. Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«На політичному рівні у нас створено багато ілюзій, що сам факт підписання Асоціації з ЄС і створення зони вільної торгівлі автоматично призводить до підвищення зарплат і пенсій. Це ми чуємо від багатьох політиків як аргументацію на підтримку Асоціації. Насправді, Асоціація та створення зони вільної торгівлі - це всього лише розширення наших можливостей. Потрібно позбутися ілюзій, що хтось ззовні буде визначати або покращувати стан української економіки. Це питання ефективності внутрішнього державного менеджменту», - сказав Новак.

Як приклад, він порівняв економічний стан південних країн ЄС і північних, який сильно відрізняється, хоча, наприклад, Греція і Швеція є членами Європейського Союзу.

«На першому етапі ми могли б розраховувати на фінансову підтримку з боку Міжнародного валютного фонду, ЄС та інших організацій. Але ніхто, крім самої України, ні зі сходу, ні з заходу, не буде розвивати нашу економіку. У цьому ніхто не зацікавлений. Ніхто не зацікавлений побачити і відчути нового потужного конкурента, - сказав Новак.

Економіст зазначив, що в разі підписання Асоціації українським підприємствам не слід розраховувати на моментальний позитивний економічний ефект. Його відчують швидше споживачі за рахунок збільшення імпорту з ЄС - наш ринок стане більш відкритим для європейських товарів.

«У ЄС є стратегія розширення на схід, розширення території свого політичного та економічного впливу. Тому сьогодні «Східне партнерство» таке важливе для ЄС. А Україна є ключовим елементом цього східного партнерства. Сьогодні Україна повинна використовувати таку нову політику ЄС, але у власних інтересах», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

207