З початку року у депозитному портфелі банків відбулися структурні перетворення. 92% приросту вкладів у банківській системі були забезпечені гривневими депозитами.

Про це у ході круглого столу «Захищеність заощаджень: як зберегти і примножити власні кошти без загрози їх втрати?» розповів директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубихві ст.

«Дійсно, тенденція змінилася, зараз у нас йде активний приплив вкладів у гривні в банківську систему. Якщо ми проаналізуємо вересень-жовтень минулого року і вересень-жовтень цього, то у нас є структурна відмінність. І хоча в той період вклади зростали, але якщо в минулому році зростання було забезпечене винятково вкладами у валюті, то зараз у нас 92% приросту вкладів забезпечені гривневими вкладами», - сказав він.

Дубихвіст висловив переконаність , що така тенденція свідчить про зміну позиції вкладників, які навчилися враховувати не тільки прогнози, а й різницю між процентними ставками.

Крім того, представник регулятора звернув увагу на скорочення попиту населення на валюту. За його словами, якщо 1 листопада минулого року чистий попит був на рівні 8,5 млрд доларів, то зараз - 1,2 млрд доларів.

«Але хотів би звернути увагу, що за цей же період зменшилися кредити населення у валюті на 12,3 млрд грн. Водночас у нас майже 4 млрд приріст валютних вкладів. Це свідчить про те, що населення майже вдвічі більше принесло у банківську систему, ніж купило. Також це означає, що люди почали «матрацні» заощадження нести у банківську систему», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160