У цьому році фахівці не очікують серйозних змін ситуації, пов'язаної з епідемією грипу, тому захистити від захворювання цілком зможуть наявні в країні вакцини. Як передає кореспондент ForUm'у, про це під час прес-конференції повідомила директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського АМНУ Вікторія Задорожна.

«Скільки би прогнозів не давали з приводу перебігу сезонного грипу, це буде як прогноз погоди. Але, тим не менше , у цьому році прогнозується, що таких сильних змін штамового складу очікуваних вірусів, у порівнянні з минулим роком, не буде. І ті вакцини, які зараз є комерційними препаратами для профілактики грипу, містять очікувані епідемічно актуальні віруси і штами. Якщо ви точно не хочете захворіти на грип, потрібно вакцинуватися»,- заявила Задорожна.

На думку фахівця, про виникнення якихось екстраординарних ситуацій говорити поки не можна. Певні побоювання породжує те, що з весни 2013 року у Китаї були зафіксовані спалахи так званого «пташиного» грипу, який викликається абсолютно новим і надзвичайно патогенним штамом вірусу H7N9. Але поки що немає підстав очікувати, що цей штам почне передаватися від людини до людини і викличе якісь негативні наслідки.

Нагадаємо, протягом епідемічного сезону 2013-2014 рр. в Україні можлива циркуляція трьох штамів збудників грипу. Раніше повідомлялося, що в лютому в Україну прийде новий вірус грипу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144