Після підписання Україною Асоціації з Європейським Союзом малий і середній бізнес отримає доступ до дешевих кредитів.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході III Національного експертного форуму «Україна після Вільнюса» заявила голова правління Всеукраїнського об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.

«Зараз будь-які інвестиційні фонди у відповідь на слово «Україна» кажуть: «Занадто великі ризики». І справа навіть не в самій компанії. Найбільші ризики - політичні, пов'язані з ризиком країни», - сказала вона.

За її словами, після Асоціації з ЄС ставлення до українських компаній зміниться. Вона акцентувала увагу на тому, що українські компанії зможуть використовувати європейські технології і стандарти. «Ми зможемо використовувати їхні інструменти для поліпшення маржинальності нашого бізнесу», - зазначила Продан.

У свою чергу координатор з питань торгівлі Представництва ЄС в Україні Жослін Гитон вважає, що підписання Асоціації не зможе моментально поліпшити умови кредитування. «Асоціація не полегшить негайно життя тим, хто хоче позичати гроші. Ми не можемо змушувати приватних інвесторів давати кредити. І інвестиції євробанку мають певні правила, які потрібно виконувати», - заявив він.

За його словами, бізнес-клімат призведе до збільшення припливу інвестицій в Україну тільки тоді, коли не буде жодних невизначеностей. «Абсолютно зрозуміло, що Угода всьому цьому допоможе, але вона не зробить всього», - сказав він.

При цьому він додав, що Україні потрібно вдосконалити верховенство права: «Потрібна впевненість у виконанні контрактів, тому що це справжня сила і завдання як для бізнесу, так і для уряду».

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144