Підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом і створення зони вільної торгівлі не вплине на проект так званого зернового пулу. Про це сказав журналістам посол РФ в Україні Михайло Зурабов, передає кореспондент Forum'у.

«Цей процес абсолютно деполітизований, у ньому необхідність співпраці трьох країн зумовлена суто економічними та прагматичними резонами. І яке б рішення найближчим часом Україна як суверенна держава не брала в питанні своєї участі в торговельних союзах, на цей проект (зернового пулу - Ред.) це не повинно вплинути», - сказав він.

За його словами, в разі успішної реалізації проекту, Україна, РФ і Казахстан зможуть формувати 33-34% міжнародного зернового ринку, в той час як зараз - 27-28%.

Зурабов також нагадав, що прем'єр-міністри РФ, України і Казахстану домовилися вийти на підсумкові домовленості щодо створення зернового пулу протягом півріччя.

За його словами, протягом цього часу необхідно напрацювати алгоритми взаємодії, створити Причорноморську зернову біржу і поліпшити інфраструктуру. Зокрема, необхідно зрозуміти, скільки зерна буде сконцентровано, враховуючи, що РФ зацікавлена в частині фуражного зерна, виробленого трьома країнами для розвитку тваринництва. Посол РФ зазначив, що потрібно не забувати про необхідну кількісті елеваторів, зерносховищ у Причорноморських портах.

Він уточнив, що зерно за даним проектом може експортуватися з портів Одеси та Новоросійська, а також з нового, великого порту Тамань, що будується.

Нагадаємо, Україна і РФ під час десятого засідання комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії домовилися протягом півроку розглянути доцільність створення Причорноморського зернового комітету, який діятиме в рамках ФАО.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190