Наступного року Європейський Союз проведе аудит фінансової підтримки, яка була надана бюджету України. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-брифінгу заявив керівник програм співпраці Представництва ЄС в Україні Ендрю Разбаш.

За його словами, від підсумків аудиту залежить і обсяг подальшої фінансової підтримки бюджету нашої країни з боку ЄС. «Ми проведемо незалежну оцінку підтримки бюджету, наскільки ефективно витрачалися ці кошти... Звичайно, ми працюємо в політичному контексті і, якщо Україна виконає всі попередні умови та вимоги для підписання Угоди про Асоціацію і підпише її, це дозволить нам активніше співпрацювати в напрямі підтримки бюджету», - підкреслив Разбаш.

У той же час він згадав і про побоювання, які виникають у європейських партнерів у плані фінансової підтримки України. «Близько 122 мільйонів євро ще не вкладені у ті програми, в які планувалося їх вкласти. Ми не готові перерахувати ці гроші, тому що не впевнені, що вони будуть витрачені правильно», - зазначив Разбаш.

Найбільшими проблемами в цьому плані для європейської сторони, підкреслив керівник програм, є недостатньо прозорий механізм формування державного бюджету України і також непрозорий механізм здійснення держзакупівель.

Крім того, за словами Разбаша, настороженість викликає і проект стратегії розвитку економіки, розроблений Кабінетом Міністрів. «Уряд запропонував проект стратегії розвитку, і я з ним ознайомився. Були зауваження, багато прийняті до уваги, але не всі», - зазначив він.

«Ми не цілком розуміємо, які ризики бачить уряд і як має намір мінімізувати їх», - уточнив він.

Крім того, за словами Разбаша, європейська сторона підтримує бюджет, коли бачить поліпшення показників. «Якщо ми бачимо досягнення цільових показників - перераховуємо транш. Але життя є життя, і таке буває рідко. Зазвичай для інших країн це 80% від цільових показників, і тоді ми активізуємо співробітництво у напрямі бюджетної підтримки. Для України це 60-70%, і ви можете самі оцінити - порожній стакан на одну третину чи повний на дві третини», - розповів керівник програм співпраці Представництва ЄС в Україні.

Як раніше повідомляв ForUm, директор Програм сусідства Генерального директорату з питань розвитку і співробітництва Європейської комісії Міхаель Колер заявив, що Європейський Союз може відновити виділення допомоги Україні через механізм бюджетної підтримки.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161