Політична криза у США, яка співпала з бюджетною кризою, навряд чи матиме важливі наслідки для України. Про це заявив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко під час круглого столу «Криза державних фінансів США - що буде з доларом?»

У той же час, за його словами, набагато більше значення має програма кількісного пом'якшення, яку проводить Федеральна резервна система (ФРС) США, і її перспективи.

«Якщо ви поглянете на статистику, то побачите, що, починаючи з травня цього року, почався різкий відтік грошей із золотовалютних резервів усіх економік, що розвиваються. Тобто коли говорять, що є проблема в Україні, то це не завжди так. Так, наші резерви зменшуються, але, якщо це когось втішить, - ми у мейнстрімі, - зазначає експерт. - Вони скорочуються в усіх, з 1 травня на 81 млрд доларів вони зменшилися в усіх економік, що розвиваються. Постраждала Індонезія (скорочення резервів на 15%), Туреччина (14%), втратила Україна (трохи більше 10%). А та ж Індія, втративши 5,5% своїх резервів, девальвувала рупію більше ніж на 20%.

Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук погодився з колегою, що проблеми з американською економікою зачіпають Україну мінімально.

«Варіант дефолту у США малоймовірний, власне, як і в Україні. І вже точно не через проблеми у Штатах», - зазначив він.

При цьому експерти зауважили, що нинішній обсяг золотовалютних резервів дозволяє Україні почуватся спокійно від пертурбацій на зовнішніх ринках.

«У наступному році ми будемо більш-менш забезпечені резервами, оскільки до кінця року, крім виплат МВФ, ми повинні віддати тільки 1 млрд доларів ВТБ. Більше у нас виплат на зовнішніх ринках нема», - сказав Кравчук.

У свою чергу, Устенко назвав нинішнє боргове навантаження України прийнятним .

«Україна за всіма параметрами має мало боргів. Подивіться, держборг до ВВП - менше 37%. 40% - погана позначка, тут же все не так погано. У тій же Японії 220% держборг до рівня ВВП», - констатує фінансист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196