Проведення конституційної реформи у судовій системі дозволить спростити процедуру звільнення суддів-корупціонерів, а також тих, хто проявляє звичайний непрофесіоналізм - сказав Володимир Фесенко, керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента», коментуючи ухвалення законопроекту «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» (реєстраційний №2522а від 04.07.2013).

«Контроль над суддями існує і зараз. Але цей контроль буде здійснюватися не стільки через призначення, як через процедуру звільнення. Зараз вона дещо ускладнена, оскільки вимагає внесення подання на звільнення судді з боку Вищої ради юстиції. Якщо, наприклад, виникне питання про серйозне очищення суддівського корпусу від корупції, то якраз такі повноваження Президента будуть дуже доречними », - сказав Фесенко.

Експерт також зазначив, що у суддівському корпусі може існувати так звана кругова порука, коли судді прикривають один одного, і отримати дозвіл на звільнення конкретного судді стає важко.

Коментуючи заяви представників опозиції про те, що конституційна реформа знизить рівень незалежності суддів, Фесенко зазначив, що їхня незалежність «часто зводиться до можливості незалежно заробляти на своїй посаді. Тому питання політичної незалежності суддів - не найбільша проблема».

З позитивних моментів президентського законопроекту Фесенко зазначив підвищення вікового цензу для призначення суддів з 25 до 30 років, оскільки це підвищить професіоналізм та досвід представників суддівського корпусу: «Судді потрібен досвід і мудрість. В даному разі підвищення вікового цензу я оцінюю позитивно».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202