Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС посприяє зниженню цін на продукти харчування. Про це , як передає кореспондент ForUm’y, в ході круглого столу на тему «Договір про Асоціацію Україна-ЄС: «звіряння годинників» за два місяці до події», повідомив представник Української аграрної Асоціації Мар'ян Заблоцький.

«Як частина Угоди (про асоціацію. - Ред.) з Європейським Союзом Україна створює зону вільної торгівлі з країнами Європи. Це величезний ринок. Україна та ЄС взаємно скасовують мито на імпорт продукції. Україна, наприклад, знижує з 20% до 5% мито на імпорт соняшникової олії. Європа, зі свого боку, знижує з 6,4% до 0%. Також Україна знижує імпортне мито на сир з Європи з 10 до 5%. Європейський Союз, у свою чергу, обнулить мито з початку дії угоди. Імпортні мита на такі продукти харчування, наприклад, як ковбасні вироби з боку України будуть знижуватися поступово. Зараз вони складають десь 10-20% залежно від виду продукції. Протягом наступних 5-10 років вони будуть зменшені вдвічі. Тобто для українців підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС означає, що ціни на окремі споживчі товари знизяться», - сказав він.

Експерт додав, що на окремі продукти ціни знизяться вже протягом декількох місяців після підписання документа, на деякі ж будуть знижуватися поступово.

За словами Заблоцького, після підписання Угоди про асоціацію вітчизняним товаровиробникам агропромислового сектора варто бути готовими до великої конкуренції на внутрішньому ринку.

«До цього, звичайно, потрібно бути готовими, оскільки європейські товари, дійсно, конкурентоспроможні. Але для українських виробників відкривається практично неосяжний європейський ринок. Тобто для тих підприємств, які конкурентоспроможні, також (буде. - Ред.) позитивний ефект», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент Віктор Янукович заявив, що підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом дозволить вітчизняним товаровиробникам не тільки отримати кращі умови для постачання своєї продукції на європейський ринок, а й сприятиме підвищенню якості продукції, переходу на європейські стандарти її виготовлення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223