Енергетична галузь є однією із ключових сфер у співпраці України та Євросоюзу. Як передає кореспондент ForUm'у , про це в ході офіційного відкриття XI Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» повідомив журналістам глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський .

«Приєднання до Угоди про енергетичне співробітництво дало новий поштовх до посилення наміру України приєднатися до спільного енергетичного ринку і зобов'язань щодо впровадження законодавства Європейського енергетичного співтовариства», - сказав він.

Він підкреслив , що ЄС активно підтримує Україну в її зусиллях щодо запровадження енергетичного та екологічного законодавства . Він зазначив , що деякі важливі кроки вже були зроблені в газовій сфері , «проте реформування електроенергетичного сектора ще триває і має призвести до конкретного результату у формі нового закону про оптовий ринок енергії найближчим часом» .

Також Томбінський підкреслив , що членство України в Європейському енергетичному співтоваристві «стало доброю основою для переговорів щодо енергетичного вкладу до Угоди про асоціацію (з ЄС . - Ред.) і всеосяжної та поглибленої зони вільної торгівлі , яка в разі підписання відкриє нові можливості у багатьох сферах».

Крім того , за його словами , в нинішньому році , діалог , що стосується питань енергетики між ЄС і Україною , став ширшим. Зокрема , обговорення показали привабливість українського ринку енергетики і готовність міжнародних інвесторів вкладати гроші в цей сектор за умови впровадження відповідних реформ.

Також , за словами представника ЄС , членство в енергетичному співтоваристві дозволяє Україні відкрити нові можливості у диверсифікації поставок газу. І таким чином дозволить посилити енергетичну незалежність держави .

« Поступова інтеграція в енергетичний ринок ЄС зробить свій внесок у реформування цього сектора і створить умови для того , щоб Україна могла стати регіональним енергетичним хабом», - сказав Томбінський .

Він зазначив , що існує певний перелік питань в енергетиці , який Україні необхідно вирішити для просування вперед. «Я сподіваюся, що це буде чітко відображено в оновленій Енергетичній стратегії України , деякі кроки можуть бути болісними, проте вони необхідні» , - додав він.

Нагадаємо , Український уряд оновив «Енергетичну стратегію до 2030 року».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246