Ситуація, що склалася з ціною на плодово-овочеву продукцію , викликана діями спекулянтів. І поки аграрії намагаються зібрати урожай картоплі , незважаючи на складні погодні умови , спекулянти цим успішно користуються , штучно завищуючи ціну.

Тому , щоб не переплатити за овочі , яких цього року зберуть в достатку , необхідно скуповуватися на оптових ринках сільгосппродукції. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Цього року аграрії зберуть майже 9,5 мільйона тонн овочів і 23 млн тонн картоплі. Це дуже значні обсяги . Так , щорічно українці споживають лише 6 мільйонів тонн картоплі , тому побоювань , що її не вистачить для внутрішніх потреб , не повинно виникати . Що стосується цін , то вони повинні ще більше впасти за кілька тижнів. Ту ж ситуацію з штучним завищенням ціни , яку спостерігаємо зараз , можна назвати лише діями спекулянтів», - підкреслив Микола Присяжнюк.

Міністр також зазначив , що низькі ціни зараз спостерігаються на оптових ринках сільгосппродукції. Так , на київському ринку «Столичний» «борщовий набір» можна придбати за 16,9 гривні , що на 45% дешевше , ніж у супермаркетах . На львівському «Шуварі» овочі для борщу можна придбати за такою ж ціною , як на «Столичному» . Однак у порівнянні з магазинами це дешевше на 12%. На донецькому «Господарі» продають «борщовий набір» по 20,4 гривні , що на 15 % дешевше, ніж у супермаркетах . Нижче вони і на оптовому ринку «Азовський » у Маріуполі , який відкрився минулого тижня. Це ще раз доводить ефективність оптових ринків , які держава почала підтримувати після прийняття відповідного закону , ініціатором якого був Микола Присяжнюк.

Також Микола Присяжнюк спростував побоювання щодо підвищення цін на продукти харчування після підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Ціни на продукти не піднімуться , оскільки в Україні буде діяти цивілізоване конкурентне середовище . І якщо через обнулення ввізного мита європейські товари коштуватимуть дешевше , то буде дещо знижена ціна і на українські товари», - підсумував глава відомства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249