Головним пріоритетом у торгівлі між Україною та Китаєм будуть продукти харчування. У той же час в Китаї буде затребувана і промислова продукція , а також високотехнологічне обладнання. Про це в ефірі телеканалу БТБ сказав В'ячеслав Бутко, віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин.

Експерт нагадав , що величезне населення Китаю буде постійно нарощувати споживання продуктів харчування , тому розвиток співробітництва між двома країнами буде найбільш інтенсивним у сфері сільського господарства і АПК.

«Під час світової продовольчої кризи Україна має дуже серйозні можливості поліпшити своє геополітичне та економічне становище за рахунок унікальних умов для ведення сільського господарства . А оскільки Китай - країна з найбільшим населенням , природно , попит на продовольство там високий і буде тільки зростати. Тому я думаю , що саме аграрна сфера є в даний момент найбільш перспективною в плані зовнішньоекономічного співробітництва України і Китаю», - сказав Бутко , коментуючи візит першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова до Китаю.

Експерт нагадав , що в першу чергу йдеться про експорт української кукурудзи , вже цього року після узгодження фітосанітарних вимог можуть початися поставки ячменю і сої , наступного року до цього списку додадуться ріпак , пшениця , продукція тваринництва. У майбутньому - соняшникова олія , жири рослинного і тваринного походження , цукор і специфічні сільгоспкультури , які використовуються у виробництві комбікормів.

У той же час Бутко зазначив , що агросектор не буде єдиним напрямом співпраці , оскільки китайським споживачам можуть знадобитися українські руда , шлак , зола , продукція машинобудівної галузі. У свою чергу, Україна , на думку експерта , може розраховувати на приплив величезної кількості китайських інвестицій у свою економіку .

«Я думаю , що основними галузями для співпраці можуть бути електронна промисловість , виробництво автомобілів і продукції важкого енергетичного машинобудування , реалізація інфраструктурних проектів , розвиток сфери ритейлу , туризму. Крім того , є серйозні перспективи співпраці в аерокосмічній сфері між Україною і Китаєм , а також залучення портфельних інвестицій в український бізнес від найпотужнішого у світовому масштабі банківського сектора Китаю», - розповів віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин .

Нагадаємо , 23-27 вересня поточного року в Китаї перебуває урядова делегація України , яку очолює перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов. На міжурядових переговорах обговорюється розширення торгово-економічних і політичних відносин , співробітництво в науково-технічній, космічній , військовій, сільськогосподарській, культурній та освітній сферах .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183