Національний банк України видав банківську ліцензію Державному земельному банку, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«На сьогоднішній день банк вже отримав ліцензію НБУ, триває підготовка іншої необхідної документації, щоб банк міг запрацювати вже через два-три тижні», - сказав він в інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр».

Уряд 2 липня 2012 р. ухвалив створити Державний земельний банк. До теперішнього часу підписано закон про правовий статус цієї фінансової установи, призначені члени наглядової ради за квотою Президента і Верховної Ради і виконуючий обов'язки голови правління, перераховано 120 млн грн на тимчасовий рахунок Національного банку України для формування статутного капіталу Держзембанку.

У серпні уряд визначив місце розташування банку - він буде розташований на вулиці Грінченка, що з’єднується з Майданою Незалежності.

За словами в. о. глави правління банку Світлани Скосирської, в статутний капітал Держзембанку планується внести 2,6 млн га державних земель сільськогосподарського призначення. Однак для цього необхідно внести поправки до Земельного кодексу про зняття для Держзембанку обмеження в 100 га землі у власності.

Банк має намір працювати з позичальниками з обсягом річного валового доходу до EUR5 млн і ділити їх на чотири групи. Залежно від них розмір кредитів на поповнення оборотних коштів буде обмежуватися сумою від EUR75 тис. до EUR700 тис. , а для інвесткредитів - від EUR200 тис. до EUR1 млн, а ставки - 8-12% річних. Більші кредити передбачається видавати тільки під держгарантії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

410