За 15 років Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатив 400 тисячам вкладників банків близько 7 мільярдів гривень. Про це заявив голова Національного банку України Ігор Соркін, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Він нагадав , що у вересні 2013 року Фонд відзначає п'ятнадцяту річницю заснування . «Фонд гарантування вкладів фізичних осіб - це невід'ємна складова у структурі національної банківської системи», - зазначив глава Нацбанку.

За його словами , Фонд пройшов плідний шлях розвитку від заснування в 1998 році, прийняття в 2001 році Закону , яким визначалися гарантії Фонду за вкладами , що стали недоступними , до отримання Фондом нових функцій , які повністю відповідають кращій світовій практиці. Соркін зазначив , що на кожному етапі Національний банк і Фонд докладали спільних зусиль для захисту інтересів вкладників і кредиторів банків .

«За час існування Фонду виплати здійснювалися вкладникам 34 банків . Більше 400 тисяч громадян України отримали кошти за своїми вкладами на загальну суму близько 7 мільярдів гривень», - підсумував глава Нацбанку.

За його словами , Україна однією із перших країн на пострадянському просторі побудувала систему захисту прав вкладників банків , яка успішно функціонує і вдосконалюється.

« Гарантована сума відшкодування завжди була важливим інструментом у зміцненні довіри вкладників до банківської системи. Саме тому за період діяльності Фонду розмір страхової виплати збільшувався 11 разів - з 500 гривень у 1998 році до 200 тисяч гривень , починаючи з 2012 року», - зазначив голова Національного банку.

Він нагадав , що в 2012 році набув чинності Закон України « Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Новим законом істотно посилена позиція банківського сектора , оскільки вдосконалено процедуру виведення неплатоспроможних банків з ринку.

«Діяльність Фонду забезпечує стабільність , запобігає відтоку депозитів , зміцнює довіру громадян до банківської системи , про що свідчить зростання депозитів населення у гривні майже на 50 млрд гривень, або на 28% за січень-серпень поточного року», - зазначив Соркін.

Він також підкреслив , що співпраця Національного банку та Фонду і надалі сприятиме підвищенню довіри до банківської системи та стабільному зростанню економіки країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232