Інфраструктура банківської системи готова до впровадження безготівкових операцій.

Про це заявили експерти під час круглого столу на тему «Обмеження готівкових розрахунків у дії».

«Однозначно ініціатива Нацбанку мінімізує ризики у фінансовій системі в плані відмивання грошей, а також використання для цього конвертаційних центрів», - сказав директор Департаменту взаємодії та координації системи фінансового моніторингу Держфінмоніторингу України Владислав Романов.

У зв'язку з цим глава правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук назвав обмеження готівкових розрахунків одним із способів подолання корупції.

«Безготівкою дешевше, ефективніше й оперативніше, що важливо в умовах бізнесу. Крім того, це один із способів подолання корупції, оскільки всі розрахунки стають зрозумілими, прозорими, їх легко перевірити, а це в свою чергу, буде дисциплінувати населення», - зазначив банкір.

У той же час, за його словами, на сьогодні інфраструктура банківської системи готова до впровадження безготівкових операцій.

«Сьогодні ми маємо 179 банків, що працюють, більше 19 тисяч відділень, понад 63 мільйони платіжних карт, 184 тисячі платіжних терміналів, не рахуючи величезної кількості банківських продуктів по роботі з безготівковими розрахунками. Тобто матеріально - технічна база дозволяє спокійно працювати за новими правилами. Думаю, що у зв'язку з цим у майбутньому потрібно буде говорити про зниження цього ліміту, як це ми бачимо в більшості країн Європи. Якщо ми рухаємося в євроінтеграційному напрямку, то нам потрібно приводити законодавство до європейських норм», - додав він.

Крім того, на думку Гриджука, безготівка сприяє підтримці національної валюти, а також активізації кредитування за рахунок збільшення грошей в обігу.

Нагадаємо, з 1 вересня 2013 р. готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем ) за товари (роботи, послуги) не повинні перевищувати 150 тис. гривень. Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 тис. гривень.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

829