Торгові суперечності України і Росії можуть бути вирішені за допомогою інструментів ВТО і ЗВТ СНД. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, відповідаючи на запитання депутатів під час Години запитань до уряду, заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

Міністр зазначив, що дії РФ по відношенню до українських товарів неприйнятні для цивілізованих країн. «Але це питання не до договору, не до положень ВТО, а до сторони, яка пішла на такі дії», - зазначив він.

Прасолов не виключив, що митна суперечка з РФ може бути вирішена за допомогою механізмів ВТО і ЗВТ СНД.

Він нагадав, що стаття 19 договору з ЗВТ СНД прописує шляхи вирішення торгових суперечок. За його словами, це може бути або економічний суд СНД, або розгляд спору експертами ВТО.

Прасолов також повідомив, що в рамках договору про ЗВТ СНД Росія, Білорусь, Вірменія, Молдова і Казахстан підтвердили готовність вести торговельні відносини з Україною.

«Ні для кого не секрет, що СНД - найбільший торговий партнер України. Україні просто необхідно мати відповідну договірну базу, яка регламентує рух товарів між країнами», - заявив він.

Міністр нагадав, що договір про ЗВТ СНД містить положення про адміністрування митних процедур.

Як раніше повідомляв ForUm, урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією та країнами СНД Валерій Мунтіян заявив, що проблеми на українсько-російській митниці обговорюватимуться 10 вересня в Києві на позачерговому засіданні підкомісії торгово-економічних відносин Україна-Росія.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів у Росію.

18 серпня радник президента Російської Федерації Сергій Глазьєв заявив, що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією, але в разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом митне адміністрування може бути посилено.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269