Фінансова і політична стабільність призвела до скорочення попиту українців на валюту. Тому зараз вони віддають перевагу гривні як інструменту зберігання заощаджень. Таку думку в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ висловив економіст Бостонського коледжу економіки Крістофер Баум.

«Попит на іноземну валюту в Україні породжують імпортери. Їм потрібна валюта для оплати замовлень. Статистика говорить про те, що попит населення на валюту є низьким з тенденцією до подальшого скорочення. Це може бути результатом бажання українців тримати гривню як інструмент заощаджень. Це також є проявом впевненості у національній валюті. Кожна країна хоче мати таку національну валюту, яку хочуть тримати власні громадяни», - сказав Баум.

У той же час експерт зазначив, що попит на валюту знижується в періоди політичної стабільності, а також коли громадяни країни бачать зважену економічну політику держави та компетентну фінансову політику центробанку своєї країни.

«Відносини між людьми і національною валютою в значній мірі залежать від того, що відбувається в політиці, що люди думають про стабільність, економіку, компетентність Центрального банку, про економічну політику в цілому. Зростання кількості довгострокових депозитів в українській банківській системі свідчить про впевненість людей у фінансовій системі і в банківській економічній політиці в цілому. Але ця стабільність може бути зруйнована політичною дестабілізацією, невдалими рішеннями у фінансовому секторі» , - пояснив аналітик.

У той же час він зазначив, що в більшості країн світу громадяни використовують більш широкий інструментарій для збереження своїх заощаджень. Це не тільки грошові кошти в національній або іноземній валютах, а й золото або інші цінні речі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152