На сьогодні процес державних закупівель проходить максимально прозоро і відкрито, вважає директор департаменту державних закупівель і державного замовлення Мінекономрозвитку Андрій Рубан.

Він зазначив, що інформація про всі закупівлі в обов'язковому порядку розміщується замовниками на загальнодержавному веб-порталі «Державні закупівлі», а також в офіційних друкованих виданнях у сфері державних закупівель.

«Ця інформація доступна для всіх користувачів веб-порталу абсолютно безкоштовно», - підкреслив експерт Міністерства.

Він також нагадав, у 2012 році в законодавство, що регулює сферу державних закупівель, були внесені певні зміни, згідно з якими закупівлі за визначеною законодавством процедурою здійснюються підприємствами тільки в разі проведення таких закупівель за державні кошти.

При цьому Андрій Рубан зазначив, що відбувається адаптація вітчизняного законодавства у сфері державних закупівель до вимог Директив ЄС, які регулюють здійснення державних закупівель в Європейському Союзі. Так, з червня 2012 року встановлено більш гнучкий режим закупівель для замовників, які здійснюють свою діяльність в окремих сферах, які в основному можна охарактеризувати як природні монополії.

Він повідомив, що аналіз даних Держстату свідчить про збільшення в поточному році частки договорів укладених державними, казенними, комунальними підприємствами за власні кошти без проведення процедур закупівель. Так, у першому півріччі 2013 р. загальна сума коштів цих підприємств за укладеними договорами без проведення процедур закупівель склала 17,3 млрд. грн. або 43,8% від загальної вартості укладених за цей період договорів про закупівлю, проти 10,3 млрд. грн. (Або 13,2%) за аналогічний період 2012 року.

«Таке підвищення не слід розглядати як негативний фактор, оскільки воно обумовлено збільшенням вартісних порогів для застосування процедур закупівель за власні кошти підприємств. Так, відповідно до Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» вартісні пороги для підприємств збільшено зі 100 тис. грн. до 5 млн. грн. - у разі закупівлі товарів і послуг та з 1 млн. грн. до 10 мільйонів гривень - у разі закупівлі робіт», - підкреслив Андрій Рубан.

При цьому він зазначив, що з метою підвищення прозорості таких закупівель замовники зобов'язані оприлюднити річні плани закупівель, що здійснюються без проведення встановлених процедур, і звіт про результати здійснення таких закупівель на веб-порталі.

«Таким чином, вся інформація про закупівлі, що здійснюються підприємствами відповідно до Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності», включаючи закупівлі без проведення процедур, доступна для громадськості», - підкреслив експерт Мінекономрозвитку.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182