На 1 млн штук справжніх банкнот російських рублів у 2012 році припадало 12,8 штук підробок. У країнах Євросоюзу за результатами минулого року цей показник становив приблизно 36 штук підроблених банкнот євро. Про це в інтерв'ю інформаційному агентству «РБК-Україна» заявив директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Національного банку України Віктор Нестеренко.

«За підсумками 2012 року на 1 мільйон штук справжніх банкнот гривні припадало приблизно 4,1 штук підроблених банкнот. Ситуація з вилученням з обігу підроблених банкнот національної валюти є стабільною і не носить загрозливого характеру», - повідомив Нестеренко.

Відповідаючи на запитання, що вживає НБУ для посилення захисту купюр, представник регулятора зазначив, що робота з удосконалення дизайну та елементів захисту готівкових гривень ведеться постійно, однак «інформація про плани і напрацювання в частині захисту та модернізації банкнот гривні є закритою».

У той же час Нестеренко зазначив, що у світовій практиці центральні банки регулярно вдосконалюють дизайн готівкових грошей.

«Центробанки міняють або вдосконалюють дизайн банкнот у середньому раз на 5-7 років. Втім, ці терміни залежать від багатьох факторів, як суспільно-політичних, так і техніко-економічних», - розповів представник Нацбанку.

За даними НБУ, станом на 1 липня 2013 року в обігу знаходиться 2,7 млрд штук банкнот гривні дев'яти номіналів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

146