З початку року платникам податків відшкодовано 33,5 млрд грн ПДВ при сумі заявок 30,7 млрд грн, повідомляє прес-служба Міністерства доходів і зборів.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року отримана сума бюджетної компенсації зросла на 24,2%, платникам відшкодовано на 6,5 млрд гривень більше.

Як зазначають аналітики Міндоходів, стабільна тенденція до підвищення відшкодованих сум над заявками зберігається з минулого року. Так, зокрема, за весь 2012 р. платникам податків було повернуто 46 млрд грн при задекларованій сумі у розмірі 43,3 млрд гривень.

З нинішньої суми відшкодування понад 40% було повернуто в автоматичному режимі. Протягом січня-липня 2013 року 426 платників отримали 13,6 млрд грн ПДВ-автомата.
Разом з тим, як і раніше для багатьох платників механізм автоматичного відшкодування залишається недоступним через низький рівень заробітної плати.

Згідно з критеріями для ПДВ-автомата, середня зарплата повинна перевищувати мінімальний рівень не менш ніж у 2,5 рази. Тільки за результатами опрацювання декларацій за червень 2013 р. цим критерієм не відповідають майже 1,4 тис. платників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292