Президент Росії Володимир Путін застерігає від перегляду цін на газ неринковим способом. Про це він сказав на прес-конференції в Москві за підсумками другого саміту глав держав і урядів країн-учасниць Форуму країн-експортерів газу (ФКЕГ).

«Що стосується того, що споживач наполягає на зниженні ціни, а виробник наполягає на тому, щоб ціни відповідали економічній доцільності, то звісно, ті, хто продають, хочуть продати дорожче, ті, хто купують, хочуть купити дешевше. Тут немає нічого незвичайного. Але навіть криза економічна не привід для того, щоб діяти не ринковим способом», - сказав Путін.

Він підкреслив, що в такій ситуації можна отримати якийсь виграш на «маленькому відрізку», а потім все може повернутися в гіршому варіанті.

За його словами, якщо сьогодні знизити ціни на енергоносії, зокрема на газ, то це обмежить виробників в інвестиціях у нові проекти.

«Завтра це стане причиною для обмеження зростання світової економіки. Цього не можна допустити», - сказав він.

Путін вважає, що в першому кварталі спотова ціна стала вищою за довгостроковими контрактами і відразу всі розмови про необхідність зміни принципів ціноутворення пішли, повідомляє «УНІАН».


Він заявив, що Росія готова до переговорів, але проти прийняття рішень в односторонньому порядку.

Також Путін сказав, що зміна формули ціноутворення на газ можлива після створення глобального ринку зрідженого природного газу.


«Тоді, напевно, можна буде говорити про якісь інші формули ціноутворення. На сьогоднішній день прив'язка ціни газу до ціни нафти і нафтопродуктів є найбільш справедливою і найбільш ринковою», - заявив він.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький розраховує, що Україні вдасться домовитися з Росією про зниження ціни на газ у поточному році.

У червні арбітражний суд задовольнив клопотання німецького газового трейдера RWE про перегляд ціни на природний газ, що купується за довгостроковими контрактами з російським газовим монополістом, компанією «Газпром», з травня 2010 року.

Газ, який отримує Україна з Європи, дешевший від російського на $130.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294