Росія відмовляється приймати технічну документацію, необхідну для початку виробництва військово-транспортного літака Ан-70. Про це у ході міжнародної наукової конференції «Російсько-українські відносини: реалії та перспективи», яка проходить у Москві, сказав президент, генеральний конструктор ДП «Антонов» Дмитро Ківа.

«Ми вели справи, і все йшло нормально, але з жовтня минулого року російська сторона перестала приймати документацію, хоча для виробництва цього літака був визначений Казанський завод. Документація не береться до цих пір, хоча підписано рішення про серійне виробництво», - сказав Ківа. Він вважає, що це викликано «чиновницькими інтригами», і Росія втрачає більше.

«Ан-70 перевершує всі зарубіжні аналоги», - підкреслив генеральний конструктор. За його словами, такі літаки є в Європі, США та Китаї, а у Росії аналога немає.

Президент ДП «Антонов» нагадав, що місяць тому відбулася зустріч віце-прем'єрів Юрія Бойка і Дмитра Рогозіна, на якій була досягнута домовленість щодо продовження роботи, але питання про прийом документації з місця не зрушило. «Питання початку серійного виробництва загальмоване», - сказав він. А також підкреслив, що у РФ віддається перевага модернізованому літаку Ан-70, однак цей літак не може через діаметр свого фюзеляжу перевозити всі види техніки. «Є 21 найменування обов'язкової техніки, яка повинна перевозитися літаком. Іл-76 може перевозити тільки 9 видів техніки, тобто 45%», - сказав Ківа. Він також підкреслив перевагу - крім того, що Ан-70 може перевозити всі види техніки, він готовий сідати на грунтові майданчики і підвозити військову техніку безпосередньо до місця бою.

Ківа зазначив, що історія реалізації Ан-70 сумна і ходить по колу в залежності від політичної кон'юнктури. При цьому авіатор нагадав, що на початку 90-х було підписано угоду про реалізацію цього проекту ще прем'єрами Віктором Черномирдіним і Леонідом Кучмою. Пізніше, у 2006 році, з ініціативи головкому ВПС Росії російська сторона вийшла з проекту і повернулася до його реалізації у 2009 році.

Виходить, літак став заручником політичних інтриг російських чиновників? Що Росія хоче показати чи довести подібними рішеннями, враховуючи те, що інженерних і технічних претензій до нашого літака у неї немає, ForUm запитав у обізнаних людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

897