Орендна плата за земельну ділянку, що використовується для рибництва, складе 3% від її нормативної грошової оцінки. Таким чином, розмір вартості оренди землі для ведення рибного господарства зрівняється з вартістю користування землями сільськогосподарського призначення. Про це йдеться в законопроекті Мінагрополітики, прийнятому у середу на засіданні уряду. Найближчим часом документ буде переданий до парламенту.

Уряд підтримав законопроект «Про внесення змін до статті 288 та підрозділ 6 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України». Цей документ, розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства України за участю фахівців Держрибагентства України, передбачає, що орендна плата за земельну ділянку, що використовується для рибництва, складе 3% від її нормативної грошової оцінки. А це на рівні вартості за користування землею сільськогосподарського призначення.

Прийняття цього законопроекту дозволить оптимізувати орендну плату за використання земель водного фонду під рибницькими господарствами.

До прийняття парламентом цих законодавчих змін річна сума орендної плати за землі водного фонду становить не менше трикратного розміру земельного податку та не більше 12% нормативної грошової оцінки. Якщо земельна ділянка отримана через аукціон, орендна плата може перевищувати граничний розмір плати залежно від місця її розташування та регіону України. Існуючі орендні ставки на землю роблять вирощування риби збитковим.

Тому, на переконання фахівців Мінагрополітики, орендна плата для земельних ділянок, які використовуються для аквакультури, у розмірі 3% від її нормативної грошової оцінки, буде стимулювати ефективність цього сегмента рибної галузі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181