Фінансовий «лікнеп» затребуваний в Україні, і попит на нього зростає. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm’y, проректор з наукової та організаційної роботи Університету банківської справи Нацбанку України Анжела Кузнєцова заявила в ході семінару-конференції з фінансової грамотності.

За словами експерта, це підтверджується і зростанням числа шкіл, які бажають ввести у себе курс фінансової грамотності, і відгуками вчителів з учнями. «Створити продукт і випустити його на ринок - тільки половина справи, головне - як він сприйнятий споживачем. І дуже приємно зазначити, що намічене продовження курсу продиктоване попитом «знизу». Це стало можливо завдяки розумно спланованій політиці НБУ, Міносвіти, Незалежної асоціації банків України (НАБУ), які об'єднали свої зусилля», - сказала фахівець.

Вона додала, що завершення пілотного курсу - не крапка, а велика кома, «оскільки до 2014 року ми не тільки підготуємо профільних тренерів і вчителів з даного курсу для 10-х класів, а й створимо за підтримки Міносвіти і Нацбанку якісні навчальні програми з фінансової освіти для 1-4 та 5-9 класів школи. Це передбачено нашими спільними ініціативами та програмами, і вже створені робочі групи зі створення таких програм. Але фінансова грамотність повинна впроваджуватися не тільки у школі, тому ми будемо створювати співзвучні навчальні матеріали для ПТУ, для студентів неекономічних спеціальностей вузів, для початківців бізнесменів, а також для пенсіонерів, які є однією із найменш захищених соціальних груп».

З цього приводу заступник виконавчого директора НАБУ Олена Єфремова зауважила, що одна із важливих цілей курсу - зацікавити дітей бути успішними. «Зазначу, спільно з НБУ ми підготували низку заходів, що охоплюють не тільки дитячо-підліткову аудиторію, а й молодь, пенсіонерів, а також клієнтів банків і журналістів як особливі цільові групи. На початку року при формуванні річної стратегії роботи НАБУ члени асоціації дійшли висновку, що їм вигідно навчати людей фінансової грамотності. Сьогодні банки хочуть бачити грамотного клієнта, який знає свої права і обов'язки. Тому ми проводимо семінари для зазначених цільових груп, і масштаб цих семінарів буде рости, тим більше з урахуванням об'єднання зусиль державних органів, громадських організацій і приватних компаній у даній сфері. Також ми розробляємо інтернет-портал, який дозволить підвищувати фінансову грамотність населення, його намічено запустити на 1 серпня», - повідомила фінансист.

А заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Степан Кубів акцентував, що найцінніший капітал будь-якої країни - інтелектуальний потенціал прийдешніх поколінь. «Глобалізація та інтеграція світової спільноти вимагає підвищення освіченості суспільства і нових форм навчання, перш за все за допомогою ІТ-технологій. Сьогодні для школярів фінансова грамотність - це те ж саме, що для нас свого часу вміння читати і писати. Притому при навчанні фінграмотності може бути використане дистанційне навчання, і батьки будуть тільки вдячні, якщо діти зі звичайних комп'ютерних ігор переключаться на щось корисне і перспективне. Разом з комітетом з питань науки і освіти ми у І половині 2014 року ініціюємо парламентські слухання з даної теми», - сказав депутат.

Як раніше повідомляв ForUm, Міносвіти пропонує зробити фінансову грамотність обов'язковою дисципліною в середніх школах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264