Угода про асоціацію закладає нову філософію відносин України та ЄС. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, в ході брифінгу заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

За словами чиновника, це дуже амбітна угоду, яка буде служити орієнтиром системних соціальних та економічних реформ.

«Її реалізація і зміна торговельного режиму, включаючи зобов'язання з адаптації законодавства, норм і стандартів України до норм і стандартів Євросоюзу, вимагає від сторін певних кроків і заходів. Попередні ж кроки майже повністю реалізовані, Кабмін завершує роботу в цьому відношенні», - зазначив міністр.

Він додав, що Україна має достатній потенціал для виходу на європейські ринки як повноправний учасник, про що свідчить динаміка торговельних відносин між сторонами. «Так, у 2012 році торгівля товарами і послугами склала $50,7 млрд, або 29,2% від сукупного обсягу», - сказав глава Мінекономрозвитку.

Прасолов акцентував, що ЄС залишається найбільшим інвестором в Україну. «Інвестиції з ЄС станом на кінець березня склали $43,6 млрд, це більше 78% всіх іноземних інвестицій на вітчизняному ринку», - повідомив чиновник.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Євросоюз може повернутися до підписання Угоди про асоціацію з Україною, у разі його провалу в листопаді цього року, не раніше літа 2015 року.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144