Основна мета обмеження готівкових розрахунків фізосіб полягає в розширенні ринкової частки безготівкових платежів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заступник голови Нацбанку України Віра Ричаківська заявила на брифінгу.

Однак, за словами фінансиста, це завдання вимагає також і розвиненої інфраструктури у регіонах і на місцях, над чим ще треба попрацювати.

«Крім того, обмеження готівкових операцій буде стимулювати девалютизацію, оскільки значна частина коштів на руках населення зберігається в інвалюті, а тепер буде переводитися в гривню, а значить, посиляться ринкові позиції національної валюти», - сказала банкір.

Що стосується зниження максимальної планки готівкових розрахунків у майбутньому, то, за її словами, це питання порушувалося у процесі обговорення і залишається актуальним.

«Пропонували стартувати з 50 або навіть 30 тис. грн, але ми вважаємо, що найбільш комфортна сума - це 150 тис. грн. Будемо говорити про зменшення порогу, тільки коли побачимо, що по всій країні створена адекватна інфраструктура безготівкових платежів. У цьому плані не можна не згадати дуже велику роботу з впровадження вітчизняної електронної платіжної системи - НСМЕП, на це спрямована особлива стратегічна програма, і до кінця року будуть реалізовані її перші кроки. 1 червня стартував 4-місячний пілотний проект модернізації системи, передбачено створення карт одночасно і з магнітною смугою, і з EMV-чіпом. Будуть застосовуватися спеціальні QR-коди захисту даних при розрахунку картами в Інтернеті», - зазначила фахівець.

Ричаківська нагадала, що за кордоном також існують обмеження на готівкові операції, наприклад, в Італії вони становлять 1000 євро для резидентів і 15 тис. євро для нерезидентів. «А в Росії обмеження готівкових розрахунків в еквіваленті приблизно таке ж, як і у нас», - підсумувала вона.

Нагадаємо, Національний банк України вирішив обмежити готівкові операції сумою 150 тис. грн з 1 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

412