За результатами перевірки, проведеної за дорученням прокуратури Києва щодо закупівлі каштанів, висаджених на Хрещатику, встановлено факти розтрати і привласнення бюджетних коштів на суму майже 1 млн грн. Про це заявила начальник відділу прокуратури Києва Леся Багінська, повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва.

За її словами, перевіркою встановлено, що в кінці 2012 року КП з утримання зелених насаджень Шевченківського району уклало з ТОВ «Професійний садівник» договір на постачання саджанців дерев каштану сорту «Бріотті». За документами, з 289 саджанців, які планувалося висадити на головній вулиці столиці, 200 дерев було закуплено за державні кошти на загальну суму майже 1 млн грн. Надалі, не перевіривши відповідність закуплених дерев сорту, зазначеному в договорах, чиновники КП перерахували на розрахункові рахунки приватного підприємства вказану суму.

Таким чином, в діях комунальників вбачається розтрата бюджетних коштів, а з боку керівництва ТОВ «Професійний садівник» - їх привласнення.

«У результаті зазначених зловживань бюджету столиці завдано масштабний збиток, який практично дорівнює 1 млн грн», - зазначила Багінська.

Відомості про скоєння кримінального злочину столичною прокуратурою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією за ч. 5 ст.191 КК України - «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим київської міліції.

Як раніше повідомляв ForUm, радник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак заявив, що для з'ясування ситуації з підміною саджанців каштанів, висаджених цієї весни на Хрещатику в Києві, в Італію відправляються представники столичної влади.

На Хрещатику нинішньої весни було висаджено 289 саджанців каштанів, з них 115 були придбані за спонсорські кошти, решта - за рахунок коштів міського бюджету. Передбачалося, що з бюджету буде виділено 980 тис. грн, але поки постачальникам заплатили лише половину цієї суми.

Після висадки виявилося, що дерева іншого сорту. У результаті експертизи, проведеної фахівцями столичних ботанічних садів, з'ясувалося, що лише два каштани, з висаджених 289, виявилися сорту «Бріотті», 11 дерев відносяться до виду каштан кінський голий (Aesculus glabra), який досі ніколи не висаджувався на вулицях Києва, мінімум 18 - належать до виду каштан кінський звичайний (Aesculus hippocastanum), форма Баумана, який відрізняється махровими квітами і відсутній в колекціях ботанічних садів Києва, теж ніколи не був висаджений на вулицях української столиці.
Решта є звичайними білими каштанами.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

257