Україна значно відстає від Європейського союзу у розвитку біоенергетики. Про це президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса заявив на Міжнародному біоенергетичному форумі, передає кореспондент ForUm`у.

За словами експерта, частка біомаси в енергетичному балансі країни в 6 разів менша, ніж у Євросоюзі. «Це особливо викликає занепокоєння з урахуванням того, що ми прагнемо до посилення енергонезалежності. Втім, перспективи у цьому напрямі значні, і потрібно докласти максимум зусиль, щоб розкрити й ефективно використовувати цей резерв», - сказав аграрій.

У свою чергу галузевий аналітик Олег Перегон у зв'язку з цим нагадує, що з 1 січня 2013 року в країні почав діяти закон про виробництво та використання моторних палив з вмістом біокомпонентів. «Поки що виробники добровільно повинні додавати в бензин 5% біоетанолу. У наступному році норма стане обов'язковою, і в 2016-му досягне 7%. Мета - посилення енергетичної незалежності й виконання умов Кіотського протоколу зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу», - зазначає фахівець.

За його оцінкою, повністю безпечним для автомашини може бути частка спирту в бензині в 5-10%, це визнали і такі провідні автовиробники, як Peugeot, Volkswagen, Audi, Nissan, Infiniti. «У Європі більшість заправок торгує саме таким паливом з низьким вмістом спирту. Є в Європі і бензин Е85 з підвищеним вмістом етанолу - для окремих видів авто. При цьому в Європі та Америці заохочують водіїв до використання екологічно чистого палива різними привілеями - від безкоштовних парковок до зниження вартості машин, адаптованих під біопаливо, і вигідних кредитів», - уточнив Перегон.

Як раніше повідомляв ForUm, заступник міністра агрополітики та продовольства Олександр Сень заявив, що місія енергозбереження стає все більш вагомою для АПК України поряд з продовольчою.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162