Парламент ухвалив постанову «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів нападу на представників засобів масової інформації 18 травня 2013 у місті Києві за адресою вулиця Володимирська, 15, і розслідування інших фактів тиску на засоби масової інформації, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

За дане рішення проголосували 354 народних депутатів з 415, зареєстрованих у сесійній залі, повідомляє «УНІАН».

Не голосувала у повному складі фракція КПУ.

Постанову підтримали 169 депутатів від Партії регіонів, 84 - від «Батьківщини», 38 - від «УДАРу» і 36 - від «Свободи», 27 позафракційних депутатів.

Постановою передбачено, що ТСК має розслідувати обставини перешкоджання реалізації права громадян проводити мітинги під час акції «Вставай, Україно!» у м. Києві 18 травня 2013 року; нанесення тілесних ушкоджень громадянам України; перешкоджання професійній діяльності журналістів та нанесення їм тілесних ушкоджень; неправомірної бездіяльності працівників правоохоронних органів.

Постановою передбачено, що до складу Тимчасової слідчої комісії входять 8 народних депутатів: від фракції Партії регіонів - три депутати; фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» - 2; фракції партії «УДАР» - 1; фракції Всеукраїнського об'єднання «Свобода» - 1; фракції Комуністичної партії України - 1.

Головою Тимчасової слідчої комісії обрано Віталія Ярему (фракція «Батьківщина»), заступником голови - Андрія Пінчука (фракція Партії регіонів).

До складу комісії обрані: Олена Бондаренко, Ірина Горіна (фракція ПР), Ірина Геращенко (фракція «УДАР»), Степан Курпіль (фракція «Батьківщина»), Андрій Іллєнко (фракція «Свобода), Олександр Зубчевський (фракція КПУ).

Тимчасова слідча комісія працюватиме шість місяців з дня прийняття постанови.

Звіт комісії про виконану роботу має бути заслуханий на пленарному засіданні Верховної Ради України не пізніше, ніж через один місяць з дня прийняття постанови.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 травня журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук і фотографа Влада Соделя побили невідомі молодики.

Виступаючи з трибуни Верховної Ради міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко заявив, що особу людини, яка напала на журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук 18 травня в Києві, встановлено, ​​і за фактом проведення розслідування слідчим на підставі отриманих доказів «умисне легке тілесне ушкодження» (ст .125 ч.1 КК) перекваліфіковано у «хуліганство» (ст.296 чт.2 КК).

22 травня суд випустив Вадима Тітушка, який напав на журналістів у день політичних мітингів у центрі Києва, під заставу.

Народний депутат України, голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вимагав включити в предмет розслідування Тимчасової слідчої комісії події 18 травня, питання, пов'язані з діями представників ВО «Свобода» у Тернополі 9 травня, а також події в Київраді 22 травня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

559