Стабільний курс гривні та високі ставки за депозитами в національній валюті стимулюють українців продавати долари. У найближчі місяці на валютному ринку пануватиме спокій, а обставини, що складаються, будуть не тільки сприяти зниженню попиту на валюту з боку населення, але і дозволять Національному банку поповнити золотовалютні резерви, що буде і надалі зміцнювати позиції гривні та знижувати девальваційний тиск на неї.

На думку аналітиків Незалежної асоціації банків України, ситуація на валютному ринку - як міжбанківському, так і готівковому - демонструє ознаки стабілізації багато у чому завдяки стабільності курсу гривні.

«Зниження попиту населення на іноземну валюту проявлялося в поступовому скороченні валютних депозитів: їхній обсяг протягом місяця скоротився на $5,4 млн, а з початку року обсяг валютних депозитів фізосіб скоротився на $74,7 млн. Зниження привабливості валюти для населення пояснюється низьким рівнем процентних ставок за такими депозитами: у квітні середньомісячні депозитні ставки в іноземній валюті склали 6,29%, у національній валюті - 11,56%. Впливає на зниження попиту і достатня стабільність курсу. Враховуючи початок сезону відпусток, протягом найближчих двох місяців пропозиція іноземної валюти на готівковому ринку, ймовірно, буде рости», - йдеться в повідомленні.

Спокійна ситуація на валютному ринку також призвела до того, що зараз Національний банк України практично не втручається у хід торгів валютою на міжбанківському ринку, а навпаки - поповнює свої золотовалютні резерви. За підсумками I кварталу поточного року їхній обсяг збільшився на 0,7% - до $24,7 млрд, а на початок травня склав $25,24 млрд. На думку експертів, стабільна ситуація на валютному ринку, а також продовження дії нормативу про обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерами дозволить Нацбанку у найближчі місяці поповнювати резерви за рахунок викупу надлишків валюти.

«Обов'язковий продаж частини валютної виручки забезпечить більш стабільний приплив іноземної валюти на міжбанківський валютний ринок», - зазначила Олена Бєлан, головний економіст інвестиційної компанії «Dragon Capital».

У той же час більшість експертів очікують зростання попиту на валюту з закінченням сезону відпусток і осінньою активізацією бізнес-діяльності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179